Να δώσω μέλι στο μωρό;

Αγνό μέλι στο μωρό;

Να δώσω μέλι στο μωρό; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που κάνουν οι γονείς στον μελισσοκόμο τους ή στον παιδίατρό τους. Σίγουρα θέλουμε να μάθουμε το παιδί μας να περιλαμβάνει στη διατροφή του μέλι. Τι γίνεται, όμως, αν το μωρό μας είναι ακόμη κάτω του 1 έτους;

Σε αυτήν την περίπτωση, αν το μωρό σας τρώει μέλι, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη περίπτωση βρεφικής αλλαντίασης.

Πότε είναι ασφαλές να εισαγάγετε το μέλι στη διατροφή του;

Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια ενός βακτηριδίου που ονομάζεται Clostridium botulinum. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αλλαντίαση – μια σοβαρή κατάσταση που προσβάλλει τα νεύρα του σώματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα συμπτώματα της βρεφικής αλλαντίασης μπορεί να εμφανιστούν ώρες έως μέρες μετά την κατάποση μελιού από το μωρό. Περιλαμβάνουν λήθαργο, δυσκοιλιότητα, κακή όρεξη, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην κατάποση και εξασθενημένο μυϊκό έλεγχο. Σοβαρές περιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και πνευμονία. Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αλλαντίαση με μια σειρά δοκιμών και συχνά αντιμετωπίζεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα περισσότερα βρέφη αναρρώνουν πλήρως.

Πότε Μπορούμε να Ξεκινήσουμε να Δίνουμε Μέλι στο Παιδί;

Η παρουσία αλλαντίασης δεν σημαίνει ότι το μέλι μας είναι μολυσμένο. Στην πραγματικότητα αυτά τα βακτήρια είναι ακίνδυνα για ενήλικες και παιδιά άνω του 1 έτους. Αλλά μπορεί να κάνουν τα μωρά—των οποίων το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένα—να αρρωστήσουν σοβαρά και ίσως αποδειχθούν θανατηφόρα.

Οι παιδίατροι συνιστούν να περιμένετε έως ότου το μωρό σας είναι τουλάχιστον 12 μηνών προτού του δώσετε μέλι. Θα πρέπει να μην δώσετε μέλι στο μωρό ακόμη κι όταν στο βάζο αναγράφεται ότι έχει παστεριωθεί, καθώς αυτή η διαδικασία δεν μπορεί ακόμα να αφαιρέσει αξιόπιστα όλα τα βακτήρια. Αποφύγετε επίσης τρόφιμα που περιέχουν μέλι ως συστατικό.

Μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε μέλι!

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν να τρώνε μέλι επειδή τα ώριμα πεπτικά τους συστήματα μετακινούν τα σπόρια των βακτηρίων Clostridium στο σώμα προτού να προκαλέσουν βλάβη.

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.