μύθος ή αλήθεια

Μύθος ή αλήθεια;

Μύθος ή αλήθεια; Είστε περίεργοι να μάθετε τι ισχύει; Είμαστε εδώ για να αποκαλύψουμε ποιες είναι 12 αλήθειες και μύθοι για το μέλι.

1. Είναι μύθος ή αλήθεια ότι το κρυσταλλωμένο μέλι είναι χαλασμένο μέλι;

ΜΥΘΟΣ

Υπάρχει μεγάλη παρανόηση όσον αφορά την κρυστάλλωση, γνωστή και ως κοκκοποίηση. Η κρυστάλλωση είναι η φυσική διαδικασία της διατήρησης του μελιού. Ο κύριος λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι η σύνθεση του μελιού. Συνήθως, το μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα και περίπου 20% νερό. Επειδή αυτό είναι κορεσμένο, η γλυκόζη μπορεί να διαχωριστεί από το νερό και να σχηματίσει κρυστάλλους. Αυτό κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι το κρυσταλλωμένο μέλι είναι χαλασμένο μέλι. Ωστόσο, το μέλι είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο και παραμένει εξίσου νόστιμο.

2. Το μέλι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα τεχνητά γλυκαντικά και στην επιτραπέζια ζάχαρη

ΓΕΓΟΝΟΣ

Το μέλι περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα που δεν υπάρχουν στα τεχνητά σάκχαρα. Και επειδή το μέλι είναι πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

3. Σκούρο μέλι ή λευκός “αφρός” σημαίνει ότι το μέλι έχει χαλάσει

ΜΥΘΟΣ

Το μέλι παράγεται σε όλα τα χρώματα και τις γεύσεις. Το χρώμα, η γεύση, ακόμη και το άρωμα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την πηγή του νέκταρος, την περιοχή, το έδαφος και το κλίμα. Οι θερμότερες θερμοκρασίες, η αποθήκευση και η ηλικία τείνουν επίσης να σκουραίνουν το μέλι και να αλλάζουν τη γεύση.

Ο λευκός αφρός που εμφανίζεται στην κορυφή του μελιού είναι απλώς αέρας. Αυτός ο «αφρός» είναι αποτέλεσμα μικροσκοπικών φυσαλίδων αέρα στο μέλι που διαφεύγουν στην κορυφή του μπουκαλιού. Έτσι την επόμενη φορά που θα το δείτε αυτό, μην πετάξετε το μέλι σας!

4. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα του δέρματος

ΓΕΓΟΝΟΣ

Το μέλι μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό συστατικό σε σπιτικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

5. Είναι μύθος ή αλήθεια ότι το μέλι δεν περιέχει γλουτένη;

ΓΕΓΟΝΟΣ

Το μέλι από τη φύση του δεν περιέχει γλουτένη. Δεν περιέχει σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη ή βρώμη ή τα υποπροϊόντά τους.

6. Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείτε μεταλλικά κουτάλια στο μέλι

ΜΥΘΟΣ

Ενώ το μέλι είναι όξινο, το να βάλετε στο μέλι σας ένα μεταλλικό κουτάλι είναι μια τόσο γρήγορη κίνηση που η διάβρωση του μετάλλου δεν είναι πιθανή. Άρα, δεν είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείτε μεταλλικά κουτάλια στο μέλι. Ωστόσο, δεν συνιστούμε να αποθηκεύετε ένα μεταλλικό κουτάλι μέσα στο μέλι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

7. Είναι μύθος ή αλήθεια ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληγές;

ΓΕΓΟΝΟΣ

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, το μέλι χρησιμοποιήθηκε ως συμβατική θεραπεία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

8. Όλες οι μέλισσες παράγουν μέλι

ΜΥΘΟΣ

Υπάρχουν σχεδόν 20.000 γνωστά είδη μελισσών στον κόσμο. Από αυτόν τον αριθμό, μόνο το 5% παράγει βρώσιμο μέλι. Μόνο οι μέλισσες οι μελιτοφόρες και οι άκεντρες μέλισσες παράγουν αρκετό μέλι για να αξίζει τη συγκομιδή. Οι βομβίνοι παράγουν μια μικρή ποσότητα μελιού για τη δική τους επιβίωση.

9. Το μέλι είναι η μόνη πηγή τροφής που τρώνε οι άνθρωποι που παράγεται από ένα έντομο

ΓΕΓΟΝΟΣ

Από τα περισσότερα από 950.000 γνωστά είδη εντόμων στον κόσμο, οι μέλισσες είναι το μόνο έντομο που παράγει βρώσιμη τροφή για τον άνθρωπο.

10. Το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο

ΓΕΓΟΝΟΣ

Την επόμενη φορά που πονάει ο λαιμός σας, πιάστε το βάζο με το μέλι σας. Το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Μια πρόσφατη μελέτη από μια ομάδα του Penn State College of Medicine διαπίστωσε επίσης ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει στους γονείς μια αποτελεσματική και ασφαλή εναλλακτική λύση έναντι άλλων κατασταλτικών του βήχα.

11. Είναι μύθος ή αλήθεια ότι το μέλι είναι μια μεγάλη πηγή φυσικής ενέργειας;

ΓΕΓΟΝΟΣ

Η σύνθεση του μελιού σε υδατάνθρακες και τα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ενέργειας μεγαλύτερης διάρκειας. Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο που χρησιμοποιούμε για την ενέργειά μας και είναι απαραίτητοι στη διατροφή μας για να βοηθήσουμε στη διατήρηση του μυογλυκογόνου.

12. Το μέλι δεν χαλάει ποτέ

ΓΕΓΟΝΟΣ

Λέμε επανειλημμένα ότι το μέλι δεν χαλάει ποτέ. Ωστόσο, το μέλι μπορεί να χάσει το άρωμα και τη γεύση του εάν δεν αποθηκεύεται σωστά. Λόγω της σύνθεσής του, το μέλι απορροφά την υγρασία σαν σφουγγάρι. Το σωστά διατηρημένο μέλι διατηρεί την ποιότητά του πολύ περισσότερο από την “ημερομηνία λήξης” που αναγράφεται στα βάζα.

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.