Όλες οι κατηγορίες μελιού

είδη-μελιού

Τα είδη ή αλλιώς Kατηγορίες μελιού

Υπάρχουν 2 κεντρικές Kατηγορίες μελιού στην μελισσοκομία:
1. Το ανθόμελο, το οποίο παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών, και 2. το μέλι μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό του πεύκου, της ελάτης και άλλων φυτών που βρίσκονται στα δάση.
Σε αυτές τις δύο Kατηγορίες μελιού ανήκουν όλα τα μέλια που αναφέρονται παρακάτω.

Η σύσταση των μελιών µπορεί να είναι ρευστή, παχύρρευστη ή μη, καθώς και µερικώς ή ολικώς κρυσταλλωµένο. Στη γεύση και στο άρωμα υπάρχει μεγάλη ποικιλία ανάλογα με την προέλευση του φυτού ή φυτών από το οποίο προέρχεται. Επίσης το χρώµα του µελιού έχει πολλές διαβαθμίσεις σε αυτές της δύο Kατηγορίες μελιού και ποικίλλει από σχεδόν άχρωµο έως καφέ σκούρο. Ακολουθεί ανάλυση για το κάθε είδος και την κάθε κατηγορία μελιού που υπάρχει.

Κάθε κατηγορία έχει τις δικές της ιδιομορφίες. Αυτές οι ιδιομορφίες κάνουν την κάθε κατηγορία μελιού να ξεχωρίζει απ’ όλες την άλλη:

θυμαρι κατηγορίες μελιού

Θυμαρίσιο:

 Θεωρείται Μία από τις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν από πολλούς. Έχει έντονη αρωματική γεύση κάποιες φορές βέβαια λόγω του ότι έχει υψηλή συγκέντρωση σε φρουκτόζη αφήνει μία αίσθηση καψίματος στο στόμα. Επίσης έχει ανοιχτόχρωμο κεχριμπαρένιο χρώμα. Το θυμαρίσιο μέλι των Κυκλάδων καθώς και της Αττικής είναι λίγο πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο της Κρήτης και των Δωδεκανήσων πού πηγαίνει το χρώμα του προς το σκούρο πορτοκαλί. Κρυσταλλώνει περίπου σε διάστημα 6 έως 18 μήνες από την παραγωγή του. Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία αυτό το μέλι θεωρείται ότι έχει αντισηπτικές ιδιότητες που τονώνουν τον οργανισμό και συνιστάται για την αντιμετώπιση Λοιμωδών πεπτικών και αναπνευστικών παθήσεων. Είναι πλούσιο σε μέταλλα ενώ περιέχει και βόριο.


ελατη Kατηγορίες μελιού

Ελάτης

Για πολλούς ίσως η καλύτερη κατηγορία μελιού που παράγει η Ελλάδα. Από τη συνολική παραγωγή μελιού της χώρας μας περίπου το 5% είναι Ελάτης. Συνήθως παράγεται από την Ευρυτανία την Πίνδο τον Όλυμπο τη Βοιωτία τον πάρνωνα τον ελικώνα τον χελμό καθώς και στην Αττική στο βουνό της Πάρνηθας. Έχει ιδιαίτερα καλή γεύση και το προτιμούν πάρα πολύ λόγω της γεύσης του. Παραμένει ρευστό σχεδόν για πάντα. Λόγω της χαμηλής ποσότητας γλυκόζης που περιέχει δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Η θρεπτική του αξία επίσης είναι μεγάλη καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο το Μαγνήσιο το φώσφορο το σίδηρο και άλλα.


Πορτοκαλιά

Πορτοκαλιάς: 

Το μέλι της πορτοκαλιάς έχει πολύ ευχάριστο άρωμα και εκπληκτική γεύση. Επειδή περιέχει αρκετή γλυκόζη στη σύσταση του κρυσταλλώνει αρκετά σύντομα σε περίπου δύο μήνες. Έχει ανοιχτόχρωμη εμφάνιση και μετατρέπεται ανοίγει ακόμη περισσότερο μετά την κρυστάλλωσή του. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με άλλα μέλια. Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία του, θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό ισχύει για όλα τα μέλια των εσπεριδοειδών.


ηλιανθος

Ηλιάνθου: 

Και αυτό επίσης είναι ένα ανοιχτόχρωμο μέλι που κρυσταλλώνει γρήγορα, σε έναν με δύο μήνες. Όταν κρυσταλλώσει το χρώμα του αλλάζει και γίνεται κιτρινωπό. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει η σύσταση του είναι ότι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ποιότητα της διατροφής μας.


Ερείκη Kατηγορίες μελιού

Ερείκης : 

Αυτό το μέλι το οποίο ονομάζεται και “Σουσουρίσιο” Θεωρείται ότι είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Έχει δύο κατηγορίες την ανοιξιάτικη και την φθινοπωρινή ερείκη ή αλλιώς σουσούρα. Η ερείκι είναι από τα πιο σημαντικά φυτά για την μελισσοκομία στην Ελλάδα. Η διαφορά τους στη γεύση είναι ότι το ανοιξιάτικο μέλι είναι πιο εύγευστο από το φθινοπωρινό, αλλά και οι δύο κατηγορίες έχουν χαρακτηριστική και έντονη γεύση με λεπτό άρωμα. Το χρώμα του είναι κοκκινωπό σκουρόχρωμο το φθινοπωρινό, ενώ το ανοιξιάτικο είναι πιο ανοιχτόχρωμο. Έχει και αυτό υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και κρυσταλλώνει γρήγορα μέσα σε τρεις μήνες. Η θρεπτική του αξία είναι πολύ σημαντική καθώς τονώνει τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω του ότι περιέχει φυσικά θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες ένζυμα και αμινοξέα. Λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας συνηθίζουμε να το βρίσκουμε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.


Καστανιά

Καστανιάς

Είναι ένα μέλι το οποίο αποτελεί ανάμειξη μελιτώματος και νέκταρος. Η γεύση του είναι δυνατή και ελαφρώς πικρή και είναι έντονα αρωματικό. Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την προέλευση και κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο και συχνά κοκκινωπό Αν πρόκειται για μελίτωμα. Τούρκος κρυσταλλώνει πολύ αργά μετά από ένα έως δύο χρόνια. Η θρεπτική του αξία είναι σημαντική καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα ΚΕΠ ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.


Πευκο Kατηγορίες μελιού

Πευκόμελο

αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην χώρα μας. Οι κυρίες περιοχές που παράγεται είναι η βόρεια Εύβοια, η Χαλκιδική, η Σκόπελος, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Θάσος.

Οι περίοδοι εκκρίσεων που αξιοποιούνται για να παραχθεί το πευκόμελο είναι από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο. Λόγω του ότι έχει χαμηλή συγκέντρωση σακχάρων δεν είναι πάρα πολύ γλυκό ενώ παράλληλα το άρωμα του Είναι ιδιαίτερο. Πολλοί λένε ότι τους θυμίζει το άρωμα του ιωδίου. Το χρώμα του είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Την άνοιξη ανοίγει το χρώμα του ενώ το φθινόπωρο σκουραίνει. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη για αυτό και η κρυστάλλωση του είναι πολύ αργή. Έχει υψηλή θρεπτική αξία καθώς έχει υψηλό ποσοστό τέφρας. Έχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο το Μαγνήσιο ο ψευδάργυρος ο σίδηρος ο χαλκός και άλλα. Τέλος έχει τις λιγότερες θερμίδες και το προτιμούν αυτοί οι οποίοι κάνουν δίαιτα.


βαμβακι Kατηγορίες μελιού

Βαμβακίου: 

το μέλι βαμβακιού Όπως και το φυτό από το οποίο παράγεται έχει ανοιχτόχρωμη εμφάνιση, η οποία ανοίγει ακόμη περισσότερο όταν κρυσταλλώσει. Έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκόζη για αυτό και κρυσταλλώνει γρήγορα. Η κρυστάλλωση γίνεται σ’ ένα με δύο μήνες από από τη στιγμή που παράγεται.


Πολύκομβο Kατηγορίες μελιού

Πολύκομβου: 

Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο μέλι το οποίο δύσκολα μπορεί κάποιος να το βρει στην χώρα μας. Είναι αρκετά σκουρόχρωμο μέλι. Δεν περιέχει πολλά σάκχαρα για αυτό και δεν είναι γλυκό. Η γεύση του δεν αρέσει σε πολλούς και γενικότερα η παραγωγή στην χώρα μας είναι πολύ μειωμένη έως μηδαμινή.
Στην σύσταση του είναι πλούσιο σε ένζυμα και αυτό το καθιστά κατάλληλο για πρόσμιξη με άλλα είδη μελιού. Μπορεί να γίνει πρόσληψη με οποιοδήποτε μέλι από τις δύο κεντρικές Kατηγορίες μελιού.


 

Εμφιάλωση θυμαρίσιο μελιού απο την εταιρία “Μέλι Παπαδοπούλου”