Τρόποι αποθήκευσης του μελιού

Οι καλύτεροι τρόποι αποθήκευσης του μελιού

Πολύ καλά μόλις αγοράσατε ένα βαζάκι με την αγαπημένη σας ποικιλία μελιού. Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αποθήκευσης του μελιού;

1. Φυλάξτε το μέλι σε σφραγισμένο δοχείο

Επειδή το μέλι περιέχει λίγο νερό, τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται εύκολα. Αλλά τα δοχεία που δεν έχουν σφραγιστεί κατάλληλα θα μπορούσαν να επιτρέψουν την υγρασία. Συνιστάται να διατηρείτε το μέλι σας στο αρχικό δοχείο στο οποίο το αγοράσατε. Μετά τη χρήση, βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι σφιχτό ώστε να μην μπορούν να εισχωρήσουν υγρασία και μυρωδιές. Τα γυάλινα βάζα με καπάκια είναι ιδανικά για αποθήκευση μελιού. Βασική προϋπόθεση τα καπάκια να είναι καλά κλεισμένα ώστε το μέλι να μην εκτίθεται στον αέρα όσο δεν χρησιμοποιείται. Δεν συνιστάται η αποθήκευση του μελιού σας σε πλαστικά δοχεία που δεν είναι κατάλληλα για τρόφιμα ή μεταλλικά δοχεία, επειδή μπορεί να προκαλέσουν οξείδωση του μελιού.

2. Διατηρήστε το δοχείο σε μέση θερμοκρασία δωματίου

Επειδή το μέλι αποθηκεύεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, συνιστάται η διατήρηση του δοχείου μελιού σε ένα ράφι ή στο ντουλάπι σας. Η έκθεση του μελιού σας σε άμεσο ηλιακό φως ή άλλο είδος άμεσης θερμότητας (όπως η σόμπα ή ο φούρνος σας) μπορεί να προκαλέσει λεπτές αλλαγές στη γεύση. Επομένως προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις περιοχές της κουζίνας σας.

Κρυσταλλωμένο μέλι ερείκης στο ντουλάπι της κουζίνας

3. Μην ψύχετε το μέλι

Η διατήρηση του μελιού σας στο ψυγείο το διατηρεί, αλλά οι δροσερές θερμοκρασίες θα κάνουν το μέλι σας να σχηματίσει ημι-στερεά μάζα. Συνεπώς αυτή η μέθοδος αποθήκευσης δεν συνιστάται.

4. Καταψύξτε το μέλι μόνο εάν είναι απαραίτητο

Η αποθήκευση του μελιού σας στον καταψύκτη διατηρεί επίσης το μέλι σας. Όμως, δεν προωθεί την κρυστάλλωση επειδή οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές για να σχηματιστούν κρύσταλλοι. Εάν αγοράζετε μεγάλα δοχεία μελιού που κρυσταλλώνουν πριν μπορέσετε να τα τελειώσετε, ρίξτε μια μικρή ποσότητα μελιού σε ένα μικρότερο δοχείο. Φυλάξτε το υπόλοιπο μέλι στο αρχικό μεγαλύτερο δοχείο και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη. Όταν είναι απαραίτητο, ζεστάνετε το μέλι για να ξαναγεμίσετε εύκολα το μικρό δοχείο και τοποθετήστε το μεγαλύτερο δοχείο πίσω στην κατάψυξη. Πριν ξαναγεμίσετε το μικρό δοχείο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κρύσταλλοι που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «σπόροι» για να κοκκοποιηθεί το νέο μέλι.

Λαβαίνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω είναι οι καλύτεροι τρόποι αποθήκευσης του μελιού, θα απολαμβάνετε πάντοτε κάθε κουταλιά του!

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.