το-ελληνικό-μέλι-θεωρείται-το-καλύτερο-στον-κόσμο

Γιατί το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο

το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο
Ελληνικό μέλι σε ξύλινο μπολ

Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία μελισσοκομίας και υπάρχουν περισσότερες κυψέλες ανά στρέμμα στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο.

Η μεγάλη βιοποικιλότητα χλωρίδας της Ελλάδας σε συνδυασμό με τον καλοκαιρινό ήλιο του Αιγαίου είναι αυτά που βοηθούν στην ξεχωριστή παραγωγή αυτού του μοναδικού χρυσού νέκταρ.

το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο
το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο

Το μέλι είναι το πρώτο παραδοσιακό γλυκαντικό που χρησιμοποιούν οι Έλληνες από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, το μέλι μαζί με τις ελιές και τα σταφύλια αποτέλεσαν την αρχή της ελληνικής γαστρονομίας. Το ελληνικό μέλι είναι μια από τις πιο θρεπτικές, φυσικές τροφές, γεμάτες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Το μέλι περιέχει αντιβακτηριακές, αντι-ιογενείς και αντιμυκητιακές ουσίες και έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως θεραπεία για τον πονόλαιμο και τον βήχα, μικρά εγκαύματα, κοψίματα και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις.

Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι είναι μια από τις ευκολότερες τροφές για πέψη και είναι γνωστή για τις αντί-καρκινικές του ιδιότητες (Πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις) και επίσης βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα λόγω του απεριόριστου καλοκαιρινού ήλιου, της βιοποικιλότητας της ελληνικής υπαίθρου και της πλούσιας ποικιλίας της ελληνικής χλωρίδας, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 850 είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Επιστήμονες και βοτανολόγοι θεωρούν την Ελλάδα χώρα με την πλουσιότερη χλωρίδα στη λεκάνη της Μεσογείου, (περισσότερα από 7.500 διαφορετικά είδη βοτάνων, φυτών, άγριων λουλουδιών και δέντρων).

Τα ελληνικά μέλια είναι πλουσιότερα σε αρωματικές ουσίες, σε σύγκριση με άλλα μέλια που παράγονται σε άλλες χώρες. Έχουν λιγότερη υγρασία, που σημαίνει ότι είναι πιο πυκνά και πιο πλούσια.

Συνδυάστε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί και μπορείτε να αρχίσετε να καταλαβαίνετε γιατί το ελληνικό μέλι κατέχει κορυφαία θέση στην παγκόσμια αγορά.

το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο
Μέλισσα σε Ελληνικό άνθος

Βασικοί τύποι ελληνικού μελιού

Θυμαρίσιο:

 Θεωρείται Μία από τις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν από πολλούς. Έχει έντονη αρωματική γεύση κάποιες φορές βέβαια λόγω του ότι έχει υψηλή συγκέντρωση σε φρουκτόζη αφήνει μία αίσθηση καψίματος στο στόμα. Επίσης έχει ανοιχτόχρωμο κεχριμπαρένιο χρώμα. Το θυμαρίσιο μέλι των Κυκλάδων καθώς και της Αττικής είναι λίγο πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο της Κρήτης και των Δωδεκανήσων πού πηγαίνει το χρώμα του προς το σκούρο πορτοκαλί. Κρυσταλλώνει περίπου σε διάστημα 6 έως 18 μήνες από την παραγωγή του. Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία αυτό το μέλι θεωρείται ότι έχει αντισηπτικές ιδιότητες που τονώνουν τον οργανισμό και συνιστάται για την αντιμετώπιση Λοιμωδών πεπτικών και αναπνευστικών παθήσεων. Είναι πλούσιο σε μέταλλα ενώ περιέχει και βόριο.


ελατη Kατηγορίες μελιού

Ελάτης

Για πολλούς ίσως η καλύτερη κατηγορία μελιού που παράγει η Ελλάδα. Από τη συνολική παραγωγή μελιού της χώρας μας περίπου το 5% είναι Ελάτης. Συνήθως παράγεται από την Ευρυτανία την Πίνδο τον Όλυμπο τη Βοιωτία τον πάρνωνα τον ελικώνα τον χελμό καθώς και στην Αττική στο βουνό της Πάρνηθας. Έχει ιδιαίτερα καλή γεύση και το προτιμούν πάρα πολύ λόγω της γεύσης του. Παραμένει ρευστό σχεδόν για πάντα. Λόγω της χαμηλής ποσότητας γλυκόζης που περιέχει δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Η θρεπτική του αξία επίσης είναι μεγάλη καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο το Μαγνήσιο το φώσφορο το σίδηρο και άλλα.


Πορτοκαλιά

Πορτοκαλιάς: 

Το μέλι της πορτοκαλιάς έχει πολύ ευχάριστο άρωμα και εκπληκτική γεύση. Επειδή περιέχει αρκετή γλυκόζη στη σύσταση του κρυσταλλώνει αρκετά σύντομα σε περίπου δύο μήνες. Έχει ανοιχτόχρωμη εμφάνιση και μετατρέπεται ανοίγει ακόμη περισσότερο μετά την κρυστάλλωσή του. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με άλλα μέλια. Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία του, θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό ισχύει για όλα τα μέλια των εσπεριδοειδών.


ηλιανθος

Ηλιάνθου: 

Και αυτό επίσης είναι ένα ανοιχτόχρωμο μέλι που κρυσταλλώνει γρήγορα, σε έναν με δύο μήνες. Όταν κρυσταλλώσει το χρώμα του αλλάζει και γίνεται κιτρινωπό. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει η σύσταση του είναι ότι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ποιότητα της διατροφής μας.


το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο

Ερείκης : 

Αυτό το μέλι το οποίο ονομάζεται και “Σουσουρίσιο” Θεωρείται ότι είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Έχει δύο κατηγορίες την ανοιξιάτικη και την φθινοπωρινή ερείκη ή αλλιώς σουσούρα. Η ερείκι είναι από τα πιο σημαντικά φυτά για την μελισσοκομία στην Ελλάδα. Η διαφορά τους στη γεύση είναι ότι το ανοιξιάτικο μέλι είναι πιο εύγευστο από το φθινοπωρινό, αλλά και οι δύο κατηγορίες έχουν χαρακτηριστική και έντονη γεύση με λεπτό άρωμα. Το χρώμα του είναι κοκκινωπό σκουρόχρωμο το φθινοπωρινό, ενώ το ανοιξιάτικο είναι πιο ανοιχτόχρωμο. Έχει και αυτό υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και κρυσταλλώνει γρήγορα μέσα σε τρεις μήνες. Η θρεπτική του αξία είναι πολύ σημαντική καθώς τονώνει τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω του ότι περιέχει φυσικά θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες ένζυμα και αμινοξέα. Λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας συνηθίζουμε να το βρίσκουμε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.


Καστανιά

Καστανιάς

Είναι ένα μέλι το οποίο αποτελεί ανάμειξη μελιτώματος και νέκταρος. Η γεύση του είναι δυνατή και ελαφρώς πικρή και είναι έντονα αρωματικό. Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την προέλευση και κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο και συχνά κοκκινωπό Αν πρόκειται για μελίτωμα. Τούρκος κρυσταλλώνει πολύ αργά μετά από ένα έως δύο χρόνια. Η θρεπτική του αξία είναι σημαντική καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα ΚΕΠ ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.


Kατηγορίες μελιού

Πευκόμελο

αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην χώρα μας. Οι κυρίες περιοχές που παράγεται είναι η βόρεια Εύβοια, η Χαλκιδική, η Σκόπελος, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Θάσος.

Οι περίοδοι εκκρίσεων που αξιοποιούνται για να παραχθεί το πευκόμελο είναι από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο. Λόγω του ότι έχει χαμηλή συγκέντρωση σακχάρων δεν είναι πάρα πολύ γλυκό ενώ παράλληλα το άρωμα του Είναι ιδιαίτερο. Πολλοί λένε ότι τους θυμίζει το άρωμα του ιωδίου. Το χρώμα του είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Την άνοιξη ανοίγει το χρώμα του ενώ το φθινόπωρο σκουραίνει. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη για αυτό και η κρυστάλλωση του είναι πολύ αργή. Έχει υψηλή θρεπτική αξία καθώς έχει υψηλό ποσοστό τέφρας. Έχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο το Μαγνήσιο ο ψευδάργυρος ο σίδηρος ο χαλκός και άλλα. Τέλος έχει τις λιγότερες θερμίδες και το προτιμούν αυτοί οι οποίοι κάνουν δίαιτα.


Περιοχές στην Ελλάδα όπου παράγεται μέλι:

Το μέλι παράγεται σχεδόν παντού στην Ελλάδα, ωστόσο ορισμένα μέρη που ξεχωρίζουν:

  • Η Κρήτη και τα Κύθηρα φημίζονται για το θυμαρίσιο μέλι τους.
  • Η Βυτίνα, στα υψίπεδα της Πελοποννήσου γύρω από την Τρίπολη, φημίζεται για το έλατο της.
  • Στη Χαλκιδική παράγεται περίπου το 30% του ελληνικού μελιού.
  • Τα Δωδεκάνησα είναι ένας μεγάλος εμπορικός παραγωγός.
  • Η Ήπειρος φιλοξενεί μερικά από τα πιο ασυνήθιστα μέλι, ιδιαίτερα γλυκό μέλι καστανιάς.
κρυσταλλώνει το μέλι

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.