άθερμο μέλι

Τί είναι άθερμο μέλι;

Άθερμο μέλι θεωρείται το ακατέργαστο μέλι που εξάγεται απ’ την κηρήθρα. Δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία ή νοθεία. Είναι το μέλι όπως ακριβώς το παράγουν οι μέλισσες.

Το μέλι το οποίο έχει υποστεί θερμική επεξεργασία θεωρείται φυσικά πιο υποβαθμισμένο. Αυτό γιατί η θερμική διαδικασία καταστρέφει την θρεπτική του αξία.

Τέτοιου είδους μέλια των οποίων έχει καταστραφεί κατά πολύ η αντιβακτηριδιακή δράση χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στη βιομηχανία τροφίμων και στη ζαχαροπλαστική σαν πρόσθετα γλυκαντικά.

Τέτοιου είδους μέλια δεν θα ήταν κατάλληλο να τα τρώμε ούτε φυσικά να τα προσφέρουμε στα παιδιά μας.

άθερμο μέλι

Γιατί θερμαίνουν το μέλι;

Το φυσικό ανόθευτο μέλι ως γνωστόν κρυσταλλώνει. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή περιέχει ζυμομύκητες και γυρεόκοκκους, οι οποίοι παράλληλα του προσδίδουν και την υψηλή θρεπτική αξία. Αυτό βέβαια για πολλές εταιρείες θεωρείται αντιεμπορικό καθώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για μάρκετινγκ. Έτσι λοιπόν θερμαίνουν το μέλι στους 70ο C για 5-10 λεπτά και το πρώτο που συμβαίνει είναι oι ζυμομύκητες οι οποίοι δεν αντέχουν να καταστραφούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέλι να μπορεί να διατηρηθεί σε ρευστή φάση περισσότερο διάστημα. Αλλά δυστυχώς να χάσει τελικά τη θρεπτική αξία που θα είχε ένα άθερμο μέλι.


Στη συνέχεια με ένα ειδικό φίλτρο αποβάλλουν τους γυρεόκοκκους που περιέχει και έτσι το μέλι γίνεται ακόμα πιο χαμηλής θρεπτικής αξίας. Ουσιαστικά το αποτέλεσμα δεν είναι μέλι αλλά μία απλή γλυκαντική ουσία. Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή με την αφαίρεση της γύρης η οποία μπορεί να μας αποκαλύψει την προέλευση του μελιού, καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό σε οποιαδήποτε ανάλυση και αν γίνει. Με αυτόν τον τρόπο οι μεγάλες εταιρίες τυποποίησης εισάγουν φιλτραρισμένο μέλι, συνήθως από την Κίνα.

Στη συνέχεια το αναμειγνύουν με ελληνικό χωρίς να μπορεί κανένας να αναλύσει για να εξακριβώσει την προέλευση αυτού του μελιού.
Σύμφωνα με την οδηγία 2001/110 της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέτοιου είδους μέλι που έχει υποστεί φιλτράρισμα θα πρέπει να αναγράφει την ένδειξη ” φιλτραρισμένο προϊόν”. Παράλληλα απαγορεύεται να αναγράφεται στην ετικέτα του οποιαδήποτε βοτανική ή γεωγραφική προέλευση.

Αφαίρεση υγρασίας

Ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίον θερμαίνουν το μέλι είναι για να μειώσουν την υγρασία του. Σε ένα ώριμο μέλι υγρασία κυμαίνεται από 14 έως 17% Ίσως και περισσότερο. Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι το 21%. Όσο ένα φυσικό μέλι ξεπέρνα την υγρασία του 17% τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να ξινίσει. Έτσι λοιπόν για καθαρά εμπορικούς λόγους πολλοί παραγωγοί θερμαίνουν τα μέλια των οποίων η υγρασία είναι άνω του 17%. Τα θερμαίνουν σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου για 10′ ώστε να πέσει η υγρασία και έτσι να αποφύγουν να ξινίσει. Ωστόσο ένα τέτοιο προϊόν έχει χάσει καφέ θρεπτική αξία παρότι οι περισσότεροι το καταναλώνουν χωρίς να το καταλάβουν.

Χαρμάνια μελιών

Ένας άλλος λόγος για τον οποίον θερμαίνουν το μέλι είναι για να δημιουργήσουν χαρμάνια δηλαδή διάφορα είδη μελιού αναμεμειγμένα. Ο σκοπός είναι να προσδώσουν στο προϊόν που θα παράξουν σταθερά χαρακτηριστικά τα οποία πωλούνται πιο εύκολα όπως για παράδειγμα το χρώμα η γεύση και το άρωμα. Στην ουσία θυσιάζουν θρεπτικά συστατικά που έχει το μέλι στο βωμό της ωραίας εμφάνισης και της εμπορικότητας.

Σταθερό αποτέλεσμα

Το σταθερής γεύσης και χρώματος μέλι έιναι πολύ σημαντικό για τις εταιρίες και το marketing. Οι μεγάλες εταιρίες τυποποίησης μελιού δημιουργούν σταθερής γεύσης χαρμάνια. Αυτό το κάνουν για να είναι ευχαριστημένοι οι πελάτες τους με το προϊόν που αγοράζουν. Οι περισσότεροι αγοραστές θέλουν το προϊόν να είναι ακριβώς το ίδιο κάθε φορά.

Έτσι λοιπόν οι μεγάλες εταιρείες δημιουργούν χαρμάνια χρησιμοποιώντας διάφορες ποικιλίες. Αυτές θα προσδώσουν τις ιδιότητες το χρώμα και τη γεύση που θέλουν θυσιάζοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία χάνονται. Το να θερμανθεί ένα μέλι στους 70 βαθμούς για 5 λεπτά είναι μία διαδικασία που του αφαιρεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το μετατρέπει απλά σε μία γλυκαντική ουσία άχρηστη για το σώμα μας.

Αποκρυστάλλωση

Άλλος ένας λόγος που μπορεί να θερμανθεί το μέλι χωρίς να παψει να είναι άθερμο μέλι,είναι για την αποκρυστάλλωση του. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε εμείς στο σπίτι μας. Όταν ένα μέλι κρυσταλλώσει, κάτι το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό, το βάζουμε μαζί με την συσκευασία σε ένα κατσαρολάκι με νερό. Το θερμαίνουμε μέχρι και τους 45ο C. Μέχρι αυτή τη θερμοκρασία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά του μελιού, σε αντίθεση με την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Παστερίωση

Το μέλι δεν πρέπει να παστεριώνεται επειδή κατά τη διαδικασία αυτή η θερμότητα μειώνει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού μέχρι και 30%. Επίσης η παστερίωση ανεβάζει πολύ το γλυκαιμικό δείκτη του μελιού. Ενώ κατά βάση το μέλι σαν τρόφιμο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με τον τύπο νέκταρος πού συλλέγεται.

Συμπέρασμα σχετικά με το άθερμο μέλι.

Η φιλοσοφία που έχουμε στο Μέλι Παπαδοπούλου είναι ότι το μέλι θα πρέπει να παράγεται κατευθείαν από την κηρήθρα χωρίς καμία νοθεία η επεξεργασία όσο το δυνατόν πιο αγνό. Μπορείτε λοιπόν να είστε βέβαιοι ότι οποιαδήποτε ποικιλία μελιού και αν προμηθευτείτε από εμάς, αγοράζετε άθερμο μέλι, δηλαδή το μέλι στην πιο αγνή μορφή του.

Ο λόγος που δεν αναγράφεται στην ετικέτα ότι το μέλι μας είναι άθερμο ή άβραστο, όπως κάτι τέτοιο επιτρέπεται στο εξωτερικό, είναι επειδή η νομοθεσία της Ελλάδας το απαγορεύει. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δημιουργήθηκε μετά από καταγγελία του Συνδέσμου Ελλήνων τυποποιητών μελιού. Tο πρόσχημα ήταν ότι δημιουργείται παραπλάνηση του καταναλωτή. Φυσικά συμβαίνει το αντίθετο στην πραγματικότητα.

μέλι παπαδοπούλου τρύγος

Πολλοί πελάτες μας έχουν παρευρεθεί στον τρύγο μας. Έχουν διαπιστώσει οι ίδιοι ότι το Μέλι Παπαδοπούλου δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία. Δεν νοθέυεται και δεν θερμαίνεται με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο. Επίσης κανένα μέλι μας δεν αποτελεί χαρμάνι. Μπορείτε να προμηθευτείτε το μέλι μας επιλέγοντας από τις ποικιλίες μας εδώ.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.