Μέλι τι είναι;
Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών, το οποίο οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ουσίες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, και αποθηκεύουν στις κηρήθρες της κυψέλης, το οποίο στη συνέχεια το ωριμάζουν.
Σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή του μελιού χρησιμοποιούν το νέκταρ που συλλέγουν από τα άνθη και τους φυσικούς χυμούς που εκκρίνουν κάποια φυτά, ή τους χυμούς που εκκρίνουν κάποια έντομα καθώς τρέφονται από αυτά τα φυτά. Στη συνέχεια αναμιγνύουν αυτούς τους χυμούς με ειδικές ουσίες του σώματός τους, και αφού τους αφυδατώσουν, παράγουν το αγνό μέλι, το οποίο αποθηκεύουν στις κηρήθρες.
Θρεπτική Αξία του Μελιού
Υδατάνθρακες
Ένα από τα βασικότερα συστατικά του μελιού είναι υδατάνθρακες. Το ποσοστό φτάνει μέχρι και το 80%. Οι 2 βασικοί υδατάνθρακες είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Καταλαμβάνουν περίπου ίση αναλογία. Υπάρχουν και άλλοι υδατάνθρακες φυσικά σε μικρότερες ποσότητες.
Νερό
Ναι περιέχει και νερό. Το ποσοστό του κυμαίνεται περίπου στο 17%. Φυσικά αυτό το ποσοστό εξαρτάται από τις συνθήκες και το κλίμα στο οποίο παράγεται. Σε περιοχές οι οποίες υπάρχει θερμό κλίμα συνήθως τα μέλια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και γίνονται παχύρευστα.
Βιταμίνες
Περιέχει ποσότητες βιταμινών κυρίως Α1, Β1, Β6, Β12, C, D καθώς και E.
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Το μέλι περιέχει επίσης μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε ποσοστό κάτω του 2%. Τα πιο βασικά είναι το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.
Βιταμίνες αμινοξέα
Περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και ελεύθερων αμινοξέων.
Ένζυμα
Τα ένζυμα βρίσκονται σε μικρές ποσότητες ωστόσο είναι πολύ σημαντικά. Είναι αυτά που μετατρέπουν το νέκταρ και το μελίτωμα των φυτών σε μέλι και παράγονται από τους αδένες των μελισσών.
Περισσότερες Πληροφορίες
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς,το βάζουν στο δεύτερο στομάχι που διαθέτουν και στη συνέχεια το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.
Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό.
Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.
Η Ποιότητα του Μελιού
Η ποιότητα του μελιού εξαρτάται από το μελισσοκόμο και τον εμφιαλωτή. Το πόσο καλή ποιότητα θα έχει ένα μέλι έχει να κάνει τόσο από τον μελισσοκόμο όσο και από αυτόν που εμφιαλώνει. Για να έχουμε υψηλή ποιότητα, γεύση, άρωμα, χρώμα και όσο το δυνατόν πιο φυσικό αποτέλεσμα θα πρέπει να εφαρμόζονται σωστές διαδικασίες παραγωγής και εμφιάλωσης.
Η τιμή του μελιού
Όταν παράγεται σε μικρές ποσότητες είναι φυσικό η τιμή να είναι υψηλότερη καθώς έχει μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές (νόμος προσφοράς και ζήτησης). Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η διαδικασία παραγωγής καθώς και οι προσθήκες που πολλοί βάζουν μέσα στο μέλι για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Όσο περισσότερες είναι αυτές οι προσθήκες τόσο χαμηλότερη είναι και η τελική τιμή το προϊόντος.
Το Καλύτερο Μέλι
Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν, η χημική σύνθεση του μελιού είναι ίδια σε όλα τα μέλια που παράγονται με φυσικό τρόπο. Παρά τις μεγάλες διαφορές που μπορεί να έχουν στο χρώμα στη γεύση και στο άρωμα επειδή προέρχονται από διαφορετικά φυτά και διαφορετικές περιοχές, οι διαφορές στη θρεπτική αξία δεν είναι μεγάλες. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το καλύτερο είναι αυτό που ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας.
Βέβαια βασική προϋπόθεση είναι το μέλι το οποίο μας αρέσει να έχει παραχθεί με τις σωστές μελισσοκομικές διαδικασίες. Το μέλι Παπαδοπούλου εδώ και πάρα πολλά χρόνια παράγεται με τις πιο φυσικές διαδικασίες χωρίς προσθήκες οι οποίες αλλοιώνουν τα φυσικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει.
Μπορείτε να επιλέξετε από τον επόμενο πίνακα μία κατηγορία μελισσοκομικού προϊόντος για να παραγγείλετε από το διαδικτυακό μας κατάστημα εύκολα και γρήγορα.
- Το μέλι συνδέεται με ιδιότητες επούλωσης πληγών και αντιβακτηριακή δράση.
- Χρησιμοποιήθηκε στην ιατρική από τους αρχαίους χρόνους.
- Το μέλι μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα γεύματα, παρέχοντας μια υγιέστερη επιλογή.
- Μην δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω των 12 μηνών.
Ιδιότητες
Η επιλογή του μελιού πέρα από την εξευγενισμένη και μεταποιημένη ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικά , αντιμικροβιακά και καταπραϋντικά αποτελέσματα.
Αποτελείται από γλυκόζη, φρουκτόζη και μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο , φωσφορικό, χλωριούχο νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο .
Παρακάτω είναι ένα τυπικό προφίλ μελιού , σύμφωνα με την BeeSource:
- Φρουκτόζη : 38,2%
- Γλυκόζη : 31,3%
- Μαλτόζη : 7,1%
- Σακχαρόζη : 1,3%
- Νερό : 17,2%
- Υψηλότερα σάκχαρα : 1,5%
- Τέφρα : 0,2%
- Άλλο : 3,2%
Το ελαφρώς όξινο επίπεδο pH του μελιού είναι αυτό που βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων, ενώ τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με ασθένειες.
Οι φυσικές ιδιότητες του μελιού ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη χλωρίδα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του, καθώς και την περιεκτικότητα σε νερό.ε
Κρυστάλλωση
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του.
Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.
Επαναφορά
Σε περίπτωση που κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μπορεί κανείς να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί σε πηγές ήπιας θερμότητας έως ότου επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.
Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει.
Για την προσωρινή αποφυγή κρυσταλλοποίησης χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι όπως η λεπτοκρυσταλλοποίηση. Οι περισσότερες μέθοδοι ενδείκνυνται για πολύ μεγάλες ποσότητες, καθώς χρειάζονται ακριβά μηχανήματα και χρησιμοποιούνται μόνο από εταιρείες. Άλλη μέθοδος είναι η ανάμιξη διαφόρων ειδών μελιού που κρυσταλλώνει γρήγορα με είδη που αργούν να κρυσταλλώσουν
Μπορείτε να παραγγείλετε μέλι ή οποιοδήποτε μελισσοκομικό προϊόν από το διαδικτυακό μας κατάστημα γρήγορα και απλάα κάνοντας κλικ εδώ. Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση έχετε.