μέλι

Μέλι: τα σημαντικότερα οφέλη

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μέλι και τις σπουδαίες ιδιότητές του

Το μέλι είναι ένας θησαυρός ευεργετικών ιδιοτήτων που μας χαρίζει Η φύση. Από τα Αρχαία χρόνια θεωρούνταν πολύ σημαντικό στοιχείο της διατροφής τους. Ειδικά στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν ότι το μέλι και ιδιαίτερες ιδιότητες που έχει ήταν δώρο από τους θεούς σύμφωνα με τη μυθολογία. Επίσης ο Ιπποκράτης μας αναφέρει τις σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες τις οποίες έχει. Για αυτό και το συνιστούσε Σε πολλές περιπτώσεις σαν ένα φάρμακο.

Περισσότερες πληροφορίες και μεγαλύτερη ανάλυση για το μέλι μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πάρα πολλά. Σήμερα η επιστήμη έχει εξετάσει ποια είναι αυτά τα οφέλη και θα αναφέρουμε παρακάτω ποια είναι αυτά. Τα κυριότερα συστατικά του μελιού είναι ότι έχει αντιοξειδωτικές, επουλωτικές, αντιμικροβιακές αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης το μέλι χρησιμοποιείται από πολλούς και ως προβιοτικό προϊόν.

Οφέλη που προσφέρει το μέλι

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Το μέλι περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως είναι το χλώριο το ασβέστιο το νάτριο και το κάλιο. Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στην καλύτερη Λειτουργία των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.

Επίσης οι βιταμίνες Β1 εσύ και η α είναι σημαντικές και το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ παράλληλα τα ένσημα βοηθάνε πολύ στην καταπολέμηση των εχθρών του ανθρώπινου Οργανισμού και των ιώσεων.

Αντιμετώπιση πονόλαιμου και βήχα αναπνοής

Το μέλι θυμίζετε για τις αντισηπτικές ιδιότητες που έχει ή οποίες ωφελούν πολύ στον πονόλαιμο. Είναι βέβαιο ότι μία κουταλιά μέλι σε ένα φλιτζάνι τσάι θα μαλακώσει και θα ωφελήσει πάρα πολύ κάποιον ο οποίος έχει βήχα λόγω κοινού κρυολογήματος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πού πάρα πολλές φαρμακευτικές καραμέλες έχουν την ένδειξη “Με Μέλι” υπερτονίζοντας τις αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού. Επίσης αυτές οι θετικές ιδιότητες συμβάλουν και στην καλή στοματική υγιεινή. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει θετική επίδραση σε κάποιον Όποιος έχει κακή αναπνοή.

Βοηθάει το γαστρεντερικό

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της διάρροιας λόγω γαστρεντερίτιδας. Επίσης παρόμοιες έρευνες έδειξαν ότι το μέλι βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητες που έχει βοηθάει σε στομαχικά προβλήματα και καταπολεμά τα βακτήρια.

Επίσης συμβάλλει στην επούλωση Εσωτερικών πληγών των βλεννογόνων.
Παράλληλα καταπολεμά εντερικά παράσιτα και συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου.

Πολλοί αναφέρουν ότι τους έχει ωφελήσει σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Λόγω της φυσικής κολλώδης υφής που έχει δημιουργεί ένα στρώμα στο βλεννογόνο το οποίο ωφελεί και καταστέλλει την παλινδρόμηση.

Προσφέρει φυσική ενέργεια

Πολλοί χρησιμοποιούν το μέλι ως πηγή ενέργειες καθώς μία κουταλιά της σούπας περιέχει 64 θερμίδες. Ενώ μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη περιέχει περίπου 50 θερμίδες. Τα σάκχαρα του μελιού μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη στο στομάχι του ανθρώπου. Η μεγαλύτερη ενέργεια που παρέχει το μέλι προέρχεται από τους υδατάνθρακες.

Aποτελεί μεγάλη φυσική πηγή υδατανθράκων οι οποίοι μας προσφέρουν δύναμη και ενέργεια. Παράλληλα τα σάκχαρα του μελιού διαδραματίζουν Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κόπωσης από την έντονη άσκηση. Το μέλι διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε καλό επίπεδο για αυτό και βοηθάει στην αποκατάσταση μυών. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο, συμβάλλει στη γρηγορότερη αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας. Καθώς ο σίδηρος ο οποίος περιέχει είναι οργανικής προέλευσης και μπορεί ο οργανισμός να απορροφήσει πλήρως.

Χαρίζει όμορφο δέρμα

Το μέλι έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες λόγω των μορίων σακχάρων που έχει. Δεν είναι τυχαίο ότι από πολλούς θεωρείται ελιξίριο ομορφιάς. Αυτές είναι υδατικές ιδιότητες βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία που χρειάζεται. Αυτό το υπέροχο φυσικό προϊόν έχει την ιδιότητα να διατηρεί το νερό στα μόρια του. Για αυτό αποτελεί εξαιρετική τροφή για το δέρμα Είτε αυτό είναι ευαίσθητο αφυδατωμένο ή ξηρό.

Επίσης τα αντιοξειδωτικά συστατικά που έχει, καθιστούν το μέλι μία σπουδαία ασπίδα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οι εξωτερικοί παράγοντες. Επίσης εκτός του δέρματος, ωφελεί και τα μαλλιά. Χρησιμοποιείται από πολλούς ως μαλακτικό μαλλιών χάρη στις μαλακτικές ιδιότητες που έχει. Βοηθάει Επίσης την ψαλίδα καθώς και τις φθαρμένες άκρες των τριχών.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το μέλι, δρουν εναντίον του καρκίνου αλλά και των μηχανισμών γήρανσης και φθοράς του οργανισμού.

Ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Οι έρευνες δείχνουν ότι το μέλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και μάλιστα της κατηγορίας των φαινολών.

Μάλιστα οι ερευνητές λένε ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού τόσο πλουσιότερος σε ευεργετικά συστατικά. Το πιο σκούρο μέλι προέρχεται από άνθη σίκαλης. Θεωρείται το πιο σκούρο και το πλουσιότερο σε θρεπτικά και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά (φαινόλες).

Ειδικοί μάλιστα λένε ότι περιέχει τα ίδια αντιοξειδωτικά με αυτά που έχουν τα πράσινα λαχανικά. Τέτοια είναι το μπρόκολο το σπανάκι Καθώς επίσης και τα φρούτα όπως τα μήλα η μπανάνες και τα πορτοκάλια.

Συμπερασματικά το μέλι έχει στοιχεία όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το νάτριο, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτά εμποδίζουν τη μεταφορά της χοληστερόλης στο αίμα και την προσκόλλησή της στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό το φυσικό φάρμακο λοιπόν συμβάλει στον έλεγχο της LDL γνωστής ως “κακής χοληστερόλης”.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη Λοιπόν Βάλτε το μέλι στη ζωή σας. Μία κουταλιά κάθε πρωί θα προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό σας.

Μέλι Παπαδοπούλου
Λογότυπο ΜΕΛΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.