Μέλισσες και μέλι

Μέλισσες και μέλι

ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ

Για να παραχθεί ένα κιλό μέλι πρέπει να εργαστούν περίπου 1000 έως 2000 μέλισσες.

Προκειμένου να βρουν τροφή οι μέλισσες μπορεί να πετάξουν γύρω στα 3 έως 4 χλμ. και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και στα 8 χλμ. (Αυτό δικαιολογεί το γιατί ένα μέλι που αγοράσαμε φέτος π.χ. μέλι πεύκου, δεν έχει ακριβώς την ίδια γεύση με ένα μέλι πεύκου που πήραμε μια προηγούμενη χρονιά. Δεν μπορείς να περιορίσεις τις μέλισσες όσον αφορά το σε ποια φυτά θα πάνε)

Είναι ενδιαφέρον ότι, με την ενέργεια που δίνουν 30 και μόνο γραμμάρια μέλι, η μέλισσα θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει πετώντας το γύρο του κόσμου!

Το εξαγωνικό σχήμα των κελιών της κυψέλης επιτρέπει στα λεπτά τοιχώματά της, που έχουν πάχος ένα τρίτο του χιλιοστού, να συγκρατούν βάρος 30 φορές μεγαλύτερό τους. Συνεπώς, η κυψέλη είναι ένα θαύμα μηχανικής.

Η ταχύτητα πτήσης της μέλισσας είναι περίπου 30 χλμ/ώρα!

Οι ετήσιες διατροφικές ανάγκες ενός φυσιολογικού μεγέθους μελισσιού μεταφράζονται σε 22 περίπου Kg γύρης και αντίστοιχα σε 70 Kg μελιού. Για τη συλλογή αυτών των ποσοτήτων τροφής πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους 1.000.000 πτήσεις γυρεοσυλλεκτριών και αντίστοιχα 4.000.000 ταξίδια νεκταροσυλλεκτριών μελισσών!

Πόσο ζουν οι μέλισσες;
Η βασίλισσα περίπου 3-7 χρόνια, η διάρκεια ζωής της εργάτριας είναι 35-45 ημέρες, για τις καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες μέλισσες, και 3-5 μήνες για τις φθινοπωρινές μέλισσες και ο κηφήνας περίπου 50 ημέρες!

Με βεβαιότητα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι το μέλι είναι το δώρο της μέλισσας στον άνθρωπο!

Ετικέτες: Καμία

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.