Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μέλι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μέλι

Το μέλι είναι ένα γλυκό υγρό που παράγεται από τις μέλισσες χρησιμοποιώντας το νέκταρ των λουλουδιών. 

Το μέλι αξιολογείται συχνά με βάση το χρώμα. Το διαυγές χρυσό κεχριμπαρένιο χρώμα μελιού έχει συνήθως την υψηλότερη τιμή λιανικής από τις πιο σκούρες ποικιλίες.

Η γεύση η οποία έχει μία συγκεκριμένη ποικιλία μελιού εξαρτάται από τους τύπους λουλουδιών τους οποίους έγινε η συγκομιδή του νέκταρος.

Το ακατέργαστο μέλι αφαιρείται από την κυψέλη και εμφιαλώνεται απευθείας, και ως εκ τούτου περιέχει ίχνη από μαγιά, κερί και γύρη. Η κατανάλωση νωπού ακατέργαστου μελιού πιστεύεται ότι βοηθά στις εποχιακές αλλεργίες, λόγω της γύρης.

Το μέλι έχει υψηλά επίπεδα μονοσακχαριτών, φρουκτόζης και γλυκόζης, και περιέχει περίπου 70 έως 80 τοις εκατό ζάχαρη, η οποία παρέχει τη γλυκύτητά του. Eχει επίσης αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη κατάφερε να βρει χρήσεις για το μέλι στη χρόνια αντιμετώπιση τραυμάτων και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μια σύντομη ιστορία του μελιού στην παραδοσιακή ιατρική και θα εξηγήσουμε μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία του.

Tips για το μέλι

– Το μέλι συνδέεται με ιδιότητες επούλωσης πληγών και αντιβακτηριακή δράση.

– Χρησιμοποιήθηκε στην ιατρική για πάνω από 5.000 χρόνια.

– Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα γεύματα, παρέχοντας μια πιο υγιεινή επιλογή.

– Μην δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω των 12 μηνών.

Γρήγορες συμβουλές

Οφέλη

Η σύγχρονη επιστήμη βρίσκει στοιχεία για πολλές από τις ιστορικές χρήσεις του μελιού.

1) Θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων

Οι άνθρωποι έχουν καταναλώσει μέλι για χιλιάδες χρόνια για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι ανέφεραν θετικά αποτελέσματα από τη χρήση μελιού στη θεραπεία τραυμάτων.

Μια κριτική που δημοσιεύθηκε στη διεθνή βιβλιοθήκη The Cochrane έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στο να θεραπεύσει τα εγκαύματα. Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης είπε ότι «το αγνό μέλι είναι φθηνότερο από άλλες φαρμακευτικές επιλογές, όπως τα αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά και μπορεί να έχουν άλλες επιβλαβείς παρενέργειες».

Ωστόσο δεν πρέπει να χορηγείται σε νεαρά βρέφη, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, έναν σπάνιο αλλά σοβαρό τύπο τροφικής δηλητηρίασης .

2) Μείωση της διάρκειας της διάρροιας

Σύμφωνα με μελέτες που βασίζονται σε έρευνες για το μέλι, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της διάρροιας. Προάγει επίσης την αύξηση της πρόσληψης καλίου και νερού, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν έχετε διάρροια.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας δείχνει ότι το μέλι έχει επίσης την ικανότητα να μπλοκάρει τις δράσεις των παθογόνων που προκαλούν συνήθως διάρροια.

3) Αποτροπή παλινδρόμησης οξέος

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να μειώσει την ανοδική ροή του οξέος του στομάχου και των άπεπτων τροφών. Αυτό το επιτυγχάνει καθώς δημιουργεί μία φυσική προστατευτική επένδυση στον οισοφάγο και στο στομάχι εσωτερικά.

Το μέλι λοιπόν συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ( GERD ). Το GERD μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή , παλινδρόμηση και καούρα .

4) Καταπολέμηση λοιμώξεων

Το 2010, επιστήμονες από το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ανέφεραν στο FASEB Journal ότι η ικανότητα του μελιού να σκοτώνει βακτήρια βρίσκεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται defensin-1 .

Μια πιο πρόσφατη μελέτη στο European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases έδειξε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος μελιού, που ονομάζεται Manuka honey, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκατάστασης του βακτηρίου Clostridium difficile στο σώμα. Το C. difficile είναι γνωστό στην Ιατρική κοινότητα ότι προκαλεί σοβαρή διάρροια και ασθένεια.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι Manuka μπορεί ακόμη και να είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία μολύνσεων από MRSA .

Ο Dr Jenkins κατέληξε:

«Το Manuka και άλλα μέλια είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην επούλωση πληγών και έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν δεν είναι ακόμα γνωστός. Εάν μπορούσαμε να ανακαλύψουμε πώς ακριβώς το μέλι Manuka αναστέλλει το MRSA, θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε πιο συχνά ως θεραπεία πρώτης γραμμής για λοιμώξεις με βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε πολλά διαθέσιμα σήμερα αντιβιοτικά. “

μέλι Manuka

Το Manuka μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αντιστροφή της βακτηριακής αντοχής στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Letters in Applied Microbiology. Αυτός ο τύπος μελιού έδειξε δράση κατά του Ureaplasma urealyticum, ενός βακτηριδίου που είναι ανθεκτικό σε πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics , η οποία συνέκρινε το μέλι με το εικονικό φάρμακο για να βοηθήσει τα παιδιά με βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαπίστωσε ότι το μέλι ήταν ανώτερο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:

« Οι γονείς αξιολόγησαν τα προϊόντα μελιού υψηλότερα από το εκχύλισμα σιλανίου για συμπτωματική ανακούφιση του νυχτερινού βήχα των παιδιών τους και δυσκολίας ύπνου λόγω URI (λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού). Το μέλι μπορεί να είναι μια προτιμώμενη θεραπεία για τη δυσκολία του βήχα και του ύπνου που σχετίζεται με το URI της παιδικής ηλικίας. “

Στο The Scientific World Journal , οι ερευνητές παρείχαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το φυσικό μέλι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα αντισηπτικό διάλυμα eusol στη μείωση των λοιμώξεων από πληγές.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η χρήση του μελιού ως θεραπεία καταστέλλει τη μόλυνση.

5) Ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και του βήχα

Το μέλι μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή του βήχα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά το μέλι ως φυσικό φάρμακο για το βήχα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναγνωρίζει επίσης την θετική επίδραση του μελιού ως θεραπεία για το βήχα.

Μια μελέτη του 2007 από το Penn State College of Medicine έδειξε ότι το μέλι μείωσε το νυχτερινό βήχα και βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σε παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού σε μεγαλύτερο βαθμό από γνωστό φάρμακο κατά του βήχα το οποίο περιέχει δεξτρομεθορφάνη.

6) Αντικατάσταση προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή

Η γλυκιά γεύση του μελιού το καθιστά ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης στη διατροφή.

Η προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή παρέχει υπερβολικές θερμίδες χωρίς θρεπτικό όφελος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό βάρος , το οποίο έρχεται με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη .

Το μέλι μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα και τα ποτά για να γλυκανθεί η γεύση χωρίς τον αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των πρόσθετων σακχάρων στην υγεία. Ωστόσο, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι γλυκαντικό, είναι σημαντικό να παραμείνετε προσεκτικοί σχετικά με το πόσο μέλι χρησιμοποιείτε.

Φαρμακευτική χρήση

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, παθήσεων και τραυματισμών.

Μπορεί να αναμιχθεί με άλλες θεραπείες και να καταναλωθεί ή να γίνει εντριβή στο δέρμα. Οι ασκούμενοι της Αγιουρβικής ιατρικής προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ως θεραπεία για τα ακόλουθα:

  • στρες
  • αδυναμία
  • διαταραχή ύπνου
  • προβλήματα όρασης
  • κακή αναπνοή
  • πόνο στην οδοντοφυΐα, σε παιδιά άνω του ενός έτους
  • βήχα και άσθμα
  • λόξυγκα
  • έλκος στομάχου
  • διάρροια και δυσεντερία
  • εμετό
  • ύπνο και συχνή ούρηση
  • υψηλή πίεση του αίματος
  • ευσαρκία
  • ίκτερο
  • ανακούφιση από επακόλουθα μέθης
  • έκζεμα και δερματίτιδα
  • εγκαύματα και πληγές
  • αρθρίτιδα

Αν και δεν επιβεβαιώνονται όλες οι χρήσεις του μελιού ως αποτελεσματικές, η δοκιμή ως θεραπεία δεν θα επιδεινώσει τις καταστάσεις ούτε θα προκαλέσει βλάβη.

Το μέλι μερικές φορές θεωρείται καλλυντικό διάλυμα για ανοιγμένο, ξηρό ή φραγμένο δέρμα.

Ιστορία

Οι ζωγραφιές σε σπήλαια δείχνουν ότι χιλιάδες χρόνια πριν, το μέλι χρησιμοποιούνταν από τον άνθρωπο. Βέβαια δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι διατηρούσαν και καλλιεργούσαν μελίσσια πριν από το 2.400 π.Χ.

Το μέλι ήταν ο βασικός άξονας στις ιατρικές πρακτικές πολλών πολιτισμών για αιώνες. Πάνω από 4.000 χρόνια πριν, χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα, όπου θεωρήθηκε αποτελεσματικό στη θεραπεία της δυσπεψίας και διαφόρων ανισορροπιών στο σώμα.

Στην αρχαία Αίγυπτο, το μέλι το χρησιμοποιούσαν στο δέρμα για τη θεραπεία πληγών.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού έχουν διερευνηθεί και μελετηθεί στη σύγχρονη εποχή, και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα μέρη της ιστορικής φήμης του αληθεύουν.

Ιδιότητες

Σύμφωνα με την εθνική βάση δεδομένων θρεπτικών συστατικών του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες, 17,3 γραμμάρια (g) ζάχαρης και 0 g ινών, λιπών και πρωτεϊνών.

Η επιλογή του μελιού αντί της εξευγενισμένης και μεταποιημένης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικά , αντιμικροβιακά και καταπραϋντικά αποτελέσματα.

Αποτελείται από γλυκόζη, φρουκτόζη και μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο , φωσφορικό, χλωριούχο νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο .

Παρακάτω είναι ένα τυπικό προφίλ μελιού , σύμφωνα με την BeeSource:

  • Φρουκτόζη : 38,2 τοις εκατό
  • Γλυκόζη : 31,3 τοις εκατό
  • Μαλτόζη : 7,1 τοις εκατό
  • Σακχαρόζη : 1,3 τοις εκατό
  • Νερό : 17,2 τοις εκατό
  • Υψηλότερα σάκχαρα : 1,5 τοις εκατό
  • Τέφρα : 0,2 τοις εκατό
  • Άλλο : 3,2 τοις εκατό

Το ελαφρώς όξινο επίπεδο pH του μελιού είναι αυτό που βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων, ενώ τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με ασθένειες.

Οι φυσικές ιδιότητες του μελιού ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη χλωρίδα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του, καθώς και την περιεκτικότητα σε νερό.

Το μέλι και η διατροφή

Η προσθήκη μελιού σε τσάι ή καφέ είναι ένας καλός τρόπος για να το συμπεριλάβει ένα άτομο στη διατροφή του.

Ο πειραματισμός είναι το κλειδί κατά την αντικατάσταση του μελιού από τη ζάχαρη. Το μαγείρεμα με μέλι μπορεί να πρόσθεση υπερβολικό άρωμα και υγρασία.

Κατά γενικό κανόνα, χρησιμοποιήστε ¾ κούπας μελιού για κάθε κούπα ζάχαρη, μειώστε το υγρό στη συνταγή κατά 2 κουταλιές της σούπας και μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου κατά 5 βαθμούς κελσίου περίπου.

Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές για τη συμπερίληψη του μελιού στη διατροφή σας:

  • Χρησιμοποιήστε το για να γλυκάρετε τις σάλτσες ή τις μαρινάδες σας.
  • Ανακατέψτε το σε καφέ ή τσάι.
  • Περιχύνουμε το μέλι πάνω από τοστ ή τηγανίτες.
  • Ανακατέψτε το σε γιαούρτι, δημητριακά ή πλιγούρι βρώμης για ένα πιο φυσικό γλυκαντικό.
  • Απλώστε το ωμό μέλι πάνω από τοστ ολικής αλέσεως και ολοκληρώστε με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.

Όταν φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, το μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Κίνδυνοι

Η συνολική διατροφή ενός ατόμου είναι πιο σημαντική για την πρόληψη ασθενειών και την επίτευξη καλής υγείας. Είναι καλύτερο να τρώτε μια διατροφή με ποικιλία από το να επικεντρώνεστε σε μεμονωμένα τρόφιμα ως το κλειδί για την καλή υγεία.

Το μέλι εξακολουθεί να είναι μια γλυκαντική ουσία, επομένως η πρόσληψη πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) συνιστά στις γυναίκες να λαμβάνουν όχι περισσότερες από 100 θερμίδες την ημέρα από πρόσθετα σάκχαρα και άνδρες όχι περισσότερες από 150 θερμίδες την ημέρα. Αυτό ισούται με λίγο πάνω από δύο κουταλιές της σούπας για τις γυναίκες και τρεις κουταλιές της σούπας για τους άνδρες.

Συνιστάται τα βρέφη κάτω του ενός έτους να μην καταναλώνουν μέλι. Το μέλι μπορεί να περιέχει ενδοσπόρια αλλαντίασης που προκαλούν αλλαντίαση στα βρέφη. Αυτό είναι ένας σπάνιος αλλά σοβαρός τύπος τροφικής δηλητηρίασης που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές παρενέργειες. Ακόμα και το παστεριωμένο μέλι έχει την πιθανότητα να περιέχει αυτά τα σπόρια.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, βάλτε το μέλι στη ζωή σας.
Μία κουταλιά κάθε πρωί θα προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό σας.

Μέλι Παπαδοπούλου
Λογότυπο ΜΕΛΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.