Πώς ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι

Πώς ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι

Παρά το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουμε ένα 100% γνήσιο μέλι, το οποίο έχει παραχθεί μόνο από μέλισσες, δυστυχώς τα νοθευμένα μέλια συναντώνται πολύ συχνά στην αγορά. Προκύπτει λοιπόν ένα εύλογο ερώτημα Πώς ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι

Αν και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει οι συσκευασίες τροφίμων να έχουν πάντοτε ετικέτα με τα στοιχεία του παραγωγού αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όταν βλέπουμε μία ετικέτα σε μία συσκευασία μελιού, έχουμε στα χέρια μας ένα 100% γνήσιο μέλι.

Στη συνέχεια λοιπόν θα δείξουμε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν το μέλι είναι γνήσιο ή νοθευμένο.

Πρέπει βέβαια πρώτα να καταλάβουμε ότι λόγω της μεγάλης ποικιλίας μελιών και του μεγάλου αριθμού σιροπιών ζάχαρης ή άλλων συστατικών με τα οποία αδίστακτοι κατασκευαστές το αραιώνουν, καμία δοκιμή στο σπίτι δεν είναι απολύτως επιτυχής από μόνη της. Χρησιμοποιήστε συνδυασμό αυτών των δοκιμών, εάν είναι δυνατόν, για να πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το εάν το μέλι σας είναι καθαρό ή όχι.

Οι περισσότεροι από εμάς συχνά χρησιμοποιούμε το μέλι ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης. Το μέλι είναι χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη, χωρίς νάτριο και αυτό το υγρό σωστά ονομάζεται απο πολλούς ως το γλυκό νέκταρ της φύσης

Αυτό το γλυκό, κολλώδες παχύ υγρό, πολύ σωστά χαρακτηρίζεται σαν ένα ελιξίριο για εμάς λογω των πολλών ωφέλημων, για την υγεία του ανθρώπου, ιδιοτήτων που έχει. Αν σκοπεύετε να στραφείτε στο μέλι για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, πρέπει πρώτα μπορείτε να ελέγξετε την γνησιότητά του.

Είναι γνωστό οτι η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές μελιού παγκοσμίως. Η είδηση οτι πολλές επώνυμες μάρκες μελιών, 13 στον αριθμό, αποδείχτηκαν οτι είχαν νοθεύσει το προϊόν τους, έχει σοκάρει πολλούς στην Ινδία καθώς και σε όλο τον κόσμο. Για να απολαύσετε τα οφέλη του μελιού, πρέπει να είστε βέβαιοι για την καθαρότητά του.

Η νοθεία σήμερα έχει γίνει κοινή πρακτική. Αποτελεί πρόκληση λοιπόν το να μπορέσει κάποιος να βρει καθαρό μέλι. Δυστυχώς πολύ συχνά αδίστακτοι παραγωγοί αναμειγνύουν το μέλι με διάλυμα γλυκόζης, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και πολλά άλλα συστατικά που οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν. 


 

Ακολουθούν κάποιες απλές πρακτικές τεχνικές, ο συνδυασμός των οποίων μας δείχνει πώς ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι; 

 

– Η δοκιμή με δάχτυλο
 Μια γρήγορη και πολύ απλή τεχνική είναι να ρίξετε μια μικρή ποσότητα μελιού στον αντίχειρά σας, ελέγξτε αν χύνεται όπως οποιοδήποτε άλλο υγρό. Εάν το κάνει τότε το μέλι αυτό κατα πάσα πιθανότητα δεν είναι αυθεντικό. Το μέλι πρέπει να  είναι παχύρευστο και να μην στάζει.

– Δοκιμή νερού 
Σε ένα ποτήρι νερό, βάλτε ένα κουτάλι μέλι. Εάν το μέλι σας διαλύεται στο νερό αμέσως τότε είναι νοθευμένο. Είναι πιθανό να δημιουργεί και μια θολούρα μάλιστα στο νερό. Το γνήσιο μέλι έχει μια παχιά υφή και θα καθίσει στο κάτω μέρος ενός ποτηριού. Η διάλυσή του θα αργήσει αρκετά, ειδικά εάν το νερό δεν είναι ζεστό.

– Δοκιμή ξιδιού
Ανακατέψτε μερικές σταγόνες μέλι σε νερό με ξύδι. Εάν το μείγμα αρχίσει να αφρίζει, τότε το μέλι σας είναι πιθανότατα νοθευμένο.

Δοκιμή ιωδίου
Προσθέστε μερικές σταγόνες ιώδιο σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια προσθέστε λίγο μέλι. Αν το μέλι μπλεδίσει, τότε έχει νοθευτεί με άμυλο καλαμποκιού.

– Η δοκιμή φωτιάς
Το γνήσιο μέλι τελικά καίγεται αν και δεν είναι ένα εύφλεκτο υλικό. Για να δοκιμάσετε τη δοκιμή με φωτιά, βυθίστε ένα σπίρτο στο μέλι και ανάψτε το. Εάν δεν καεί, το μέλι σας είναι νοθευμένο. Λόγω του οτι περιέχει μεγάλη ποσότητα υγρασίας δεν καίγεται. 

Δοκιμή ψυγείου
Αν το μέλι το βάλουμε στο ψυγείο και δεν κρυσταλλώσει μετά από λίγο καιρό, τότε έχουμε μία καλή ένδειξη νοθείας. Το γνήσιο ανόθευτο μέλι θα κρυσταλλώσει αν τοποθετηθεί στο ψυγείο ή γενικότερα βρεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι μια φυσική διαδικασία.

– Δοκιμή απορροφυτικού χαρτιου
Δοκιμάστε να ρίξετε λίγο μέλι σε ένα απορροφυτικό χαρτί και διπλώστε το. Εάν ανοίγοντας το χαρτί μετά αφήσει σημάδια υγρασίας, σημαίνει πιθανότατα οτι δεν είναι γνήσιο το συγκεκριμένο μέλι.

Μια απο τις καλύτερες δοκιμές βέβαια είναι να το δοκιμάσετε γευστικά. Κάτι που θα πρέπει να θυμάστε γενικά είναι, ότι το γνήσιο μέλι αφήνει ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα ή κάψιμο στο λαιμό το οποίο το συνοδεύει το ξεχωριστό γλυκό άρωμα του.

Δειτε στο παρακάτω βίντεο 4 απο τις τεχνικές που αναφέραμε σχετικά με το πώς ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι.

 

Εγγύηση Γνήσιων Μελισσοκομικών Προϊόντων

Στην εταιρεία μας Mέλι Παπαδοπούλου έχουμε διασφαλίσει ότι όλες οι μέθοδοι παραγωγής μελισσοκομικών προϊόντων

 αποτελούν την πιο φυσική μέθοδο μελισσοκομίας και εγγυόμαστε ότι τα προϊόντα μας είναι 100% γνήσια χωρίς νοθείες.

μελι παπαδοπουλου λογότυπο

Περισσότερα -

2 σχόλια

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.