p0b5m633

Μέλι και Γλουτένη

Είναι αλήθεια ότι το μέλι δεν περιέχει γλουτένη;

Το μέλι είναι ένα γλυκό, παχύρευστο υγρό που παρασκευάζεται από τις μέλισσες. Πολλοί το απολαμβάνουν στο ψωμί, στο τσάι ή ως γλυκαντικό.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού στην αγορά. Mπορεί να αναρωτιέστε εάν όλες οι μορφές είναι ασφαλείς, εάν αποφεύγετε τη γλουτένη για λόγους υγείας.

Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς παρασκευάζεται το μέλι, εάν περιέχει γλουτένη και ποιες είναι καλύτερες επιλογές μπορείτε να κάνετε.

Πώς παράγεται το μέλι; 

Το μέλι ξεκινά ως νέκταρ λουλουδιών που συλλέγεται από τις μέλισσες.

Στη συνέχεια, οι μέλισσες καταναλώνουν και χωνεύουν το νέκταρ μέσα στην κυψέλη για να παράγουν μέλι.

Έπειτα  αποθηκεύουν το μέλι στην εξαγωνική κέρινη κηρήθρα και επαναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία μέχρι να γεμίσει τελικά η κυψέλη.

Μόλις γεμίσει, οι μέλισσες σκεπάζουν με κερί. Στη συνέχεια συλλέγεται από μελισσοκόμους για να γίνει εξαγωγή μελιού.

Το είδος του μελιού ποικίλλει ανάλογα με τη φυτική πηγή, τη μέθοδο εκχύλισης και τον τρόπο επεξεργασίας ή παραγωγής του μελιού.

Tο θρεπτικό περιεχόμενο ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του μελιού. 1 κουταλιά της σούπας (21 γραμμάρια) μέλι παρέχει σε γενικές γραμμές 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια υδατάνθρακες και δεν προσφέρει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες ή λίπος (πηγή).

Περιέχει μόνο ίχνη από διάφορα θρεπτικά συστατικά. Eίναι μια συμπυκνωμένη πηγή ευεργετικών φυτικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών ( πηγή1, πηγή2,πηγή3).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το μέλι παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των ανθοφόρων φυτών. Είναι μια γλυκιά ουσία που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Τι είναι η γλουτένη; Μέλι και γλουτένη 

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκεται σε ορισμένους κόκκους δημητριακών. Αυτές οι πρωτεΐνες δίνουν στη ζύμη την ελαστική δομή της (πηγή).

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν τη γλουτένη χωρίς παρενέργειες, τα άτομα με κοιλιοκάκη ή με ευαισθησία στη γλουτένη πρέπει να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους.

Αυτό σημαίνει την εξάλειψη των δημητριακών που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και το τριτικάλε, το οποίο είναι μια διασταύρωση μεταξύ σίτου και σίκαλης.

Η γλουτένη μπορεί επίσης να βρεθεί σε προϊόντα βρώμης που έχουν διασταυρωθεί ή υποστεί επεξεργασία σε εργοστάσιο που παράγει επίσης δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (πηγή).

Το μέλι είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, καθώς κανένας από αυτούς τους κόκκους δεν χρησιμοποιείται στην παρασκευή του.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης εάν το μέλι υποβληθεί σε επεξεργασία σε μια εγκατάσταση που παράγει επίσης τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη (πηγή).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το μέλι δεν περιέχει γλουτένη. Ωστόσο, μπορεί να εκτεθεί στη γλουτένη εάν γίνει επεξεργασία ή συσκευασία σε μια εγκατάσταση που παράγονται τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

 

Ορισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν γλουτένη

Αν και το μέλι δεν περιέχει γλουτένη, ορισμένα είδη με γεύση μελιού μπορεί να περιέχουν αυτή την ομάδα πρωτεϊνών.

Για παράδειγμα, ορισμένα ειδικά μέλια μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετα συστατικά, όπως αρώματα ή πρόσθετα που θα μπορούσαν να περιέχουν γλουτένη (πηγή).

Επιπλέον, οι σάλτσες σαλάτας με βάση το μέλι ή με γεύση μελιού, όπως η μουστάρδα μελιού, μπορεί να περιέχουν γλουτένη εάν το προϊόν δεν φέρει ετικέτα “χωρίς γλουτένη” (πηγή).

Ακόμα κι αν ένα προϊόν μελιού δεν περιέχει συστατικά με γλουτένη, μπορεί να μην είναι χωρίς γλουτένη .

Αυτό οφείλεται σε μόλυνση κοινού χώρου παρασκευής. Το μέλι που παρασκευάζεται σε μια εγκατάσταση που παράγει επίσης τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη μπορεί να μολυνθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας (πηγή).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ορισμένοι τύποι μελιού ή προϊόντων με γεύση μέλι μπορεί να περιέχουν συστατικά που περιέχουν γλουτένη. Αυτά τα προϊόντα μπορεί επίσης να διασταυρωθούν με γλουτένη κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

 

Πώς να επιλέξετε μέλι χωρίς γλουτένη

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν το μέλι σας δεν περιέχει γλουτένη είναι να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οποιαδήποτε τρόφιμα φέρουν ετικέτα χωρίς γλουτένη, πρέπει να περιέχουν λιγότερα από 20 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) γλουτένης (πηγή1,πηγή2).

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει εντοπιστεί και είναι ασφαλές για τα περισσότερα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη (πηγή).

Ωστόσο, η επισήμανση ενός προϊόντος χωρίς γλουτένη είναι προαιρετική. Ως εκ τούτου, ορισμένα μέλια ή προϊόντα μελιού χωρίς γλουτένη ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν αυτήν την επισήμανση ακόμη και αν το προϊόν είναι πράγματι χωρίς γλουτένη.

Ο έλεγχος της λίστας συστατικών για συστατικά που μπορεί να περιέχουν γλουτένη είναι πάντα καλή ιδέα. Εάν περιέχει σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη ή συστατικά που παρασκευάζονται με αυτούς τους κόκκους, το προϊόν δεν είναι χωρίς γλουτένη.

Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε την ετικέτα για ισχυρισμούς αλλεργιογόνων. Οι εταιρείες τροφίμων υποχρεούνται νομικά να αναφέρουν κοινά αλλεργιογόνα στην ετικέτα, συμπεριλαμβανομένου του σίτου (πηγή).

 

Το μέλι Παπαδοπούλου δεν περιέχει γλουτένη καθώς παρασκευάζεται και συσκευάζεται σε χώρους πού αφορούν αποκλειστικά το μέλι. Επιλέγοντας την μελισσοκομία Παπαδοπούλου μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το συγκεκριμένο μέλι έχει παραχθεί με τις πιο φυσικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι το μέλι Παπαδοπούλου δεν υπάρχει περίπτωση να έχει μολυνθεί ή να έχει διασταυρωθεί με πρωτεΐνες γλουτένης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Για να βεβαιωθείτε ότι το μέλι σας δεν περιέχει γλουτένη, αναζητήστε ετικέτα χωρίς γλουτένη ή ελέγξτε τη λίστα συστατικών ή τους ισχυρισμούς αλλεργιογόνων για συστατικά που περιέχουν γλουτένη.

Συμπέρασμα

Το μέλι όπως το παράγουν οι μέλισσες δεν περιέχει γλουτένη.

Ωστόσο, ορισμένα ειδικά αρωματισμένα μέλια ή προϊόντα με βάση το μέλι μπορεί να περιλαμβάνουν συστατικά που περιέχουν γλουτένη.

Το μέλι μπορεί επίσης να “μολυνθεί” με γλουτένη εάν παρασκευάζεται ή συσκευάζεται σε εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται επίσης τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Εάν έχετε κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, διαβάζοντας προσεκτικά την ετικέτα ή αγοράζοντας πιστοποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πάντα μια καλή ιδέα για να αποφύγετε την εν αγνοία σας κατάποση γλουτένης.

Εάν θέλετε να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα φάτε μέλι χωρίς γλουτένη μπορείτε να επιλέξετε με ασφάλεια το μέλι Παπαδοπούλου

 

Ανόθευτο μέλι

Ετικέτες: Καμία

Ένα σχόλιο

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.